Alt du trenger å vite om SPF - Steen & Strøm 1797

Alt du trenger å vite om SPF

Solfølelsen på huden din kan gjøre underverker for humøret ditt, så det er ingen overraskelse at vi bruker det meste av året på å telle ned til solfylte helligdager. Som vi alle vet om, kan eksponering for solstrålene føre til langvarig skade – og ikke bare hudkreft, men også tegn på aldring, inkludert pigmentering og fine linjer.

Det er kjent at det er viktig å ha solkrem mens du soler deg eller er på stranden, men faktisk er det viktig å bruke SPF hele året. Så selv om dette året handler om “staycations”, ved å være i hagen eller i din lokale park, burde du bruke SPF-kunnskapen din for hverdagen, ikke bare på ferie.

 

Hva er SPF?

SPF, eller solbeskyttelsesfaktor, måler hvor effektiv en solkrem er til å beskytte huden din mot UVB-stråler, strålene som brenner huden og kan forårsake kreft. British Skin Foundation anbefaler å bruke en SPF som er høyere enn 30, og hvis du har en veldig lys  hudfarge bør du  stige opp til SPF 50. Ved korrekt anvendelse kan SPF 50 blokkere 98% av alle stråler. Solen avgir både UVB- og UVA-stråler, hvorav sistnevnte trenger dypere inn i huden og bidrar til aldringstegn – solkremer som er “bredt spekter” vil beskytte begge deler.

HVA EKSPERTENE VIL AT DU SKAL VITE OM SPF

“Alle bør ha en bredspektret solkrem uansett alder, kjønn eller hudtype. Bare fordi du ikke brenner, betyr ikke det at du ikke får aldrende UV-skader fra UVA-stråler, som har samme styrke hele året og kan også trenge gjennom vinduer. Kollagenet ditt begynner faktisk å bryte sammen etter bare 10 minutter å være ute, selv på en overskyet dag”, sier Dr. Howard Murad, hudlege og grunnlegger av Murad.

Du kan fortelle om en solkrem er fysisk (også kjent som mineral) eller kjemisk ved å se på oversiktslisten på baksiden av emballasjen. Fysisk solkrem skaper en barriere for å avlede UV-stråler, og Dr. Maryam Zamani anbefaler det for sensitive skinn og barn. “Fysiske SPF inkluderer ingredienser som sinkoksid og titanoksid – de kan virke hvite og ha tykkere struktur.” Kjemisk, derimot, “tas opp i huden og sprer UV-stråling. Disse solkremene er tynnere og krever mindre produkt for å beskytte huden, men de kan tette porene og forårsake mer irritasjon, så best unngås av akne hudtyper. Disse formuleringene inkluderer oksybenzon, oxtinoxat og avobenzon.”

 

“Mørkere hudfarger er like utsatt for farene for solskader, som for eksempel hyperpigmentering og skader på frie radikale skader,” sier Dr. Murad. Medisinsk og kosmetisk lege dr. Ewoma Ukeleghe har noen topp tips: “For farget hud er en viktig ting å sørge for at solkremen ikke blir tørr. Vi kan ikke tåle det i 2020! Pass på fysiske solkremer som inneholder en høy konsentrasjon av metaller som sinkoksid, som vanligvis gir produktet et hvitt lag ved påføring. ” Dobbeltsjekk innholdsfortegnelsen hvis du er usikker.

“SPF i sminke teller ikke,” sier dr Ewoma; det vil rett og slett ikke gi deg nok beskyttelse. En solkrem er nødvendig. “Se på SPF i sminke som et ekstra lag med beskyttelse,” foreslår Dr. Murad. Når du bruker en solkrem, er Dr Ewomas “generelle tommelfingerregel 20 mynter for kaldere måneder og 50 mynter for varmere måneder – for hode og nakke. Jo mer lysfarget, desto mer flittig bør du være med mengden du bruker. ” Og ikke glem de oversette områder: “øvre og nedre øyelokk, lepper og hårfeste i ansiktet og også tær, føtter, underarmer og baksiden av nakken er alle ofte savnede steder,” sier Dr. Zamani. Du kan også bruke UV-beskyttelse for hår, spesielt anbefalt for farget hår.

Velkommen til Steen & Strøm Beauty for å finne din riktige solfaktor!