Bli best på dress - Steen & Strøm 1797

Bli best på dress

Vi står foran årets store festsesong, og du leker kanskje med tanken om å investere i ny dress. Her får du ekspertens råd rundt hva du bør tenke på i forkant.
TEKST: Knut Christian Moeng, Foto: Produsentene og privat

Ull eller silke? Smal eller en løsere passform?
Hva bør du tenke på når du skal investere i ny dress?
Michael Maack Thorud er butikksjef på Polo Ralph Lauren Menswear på Steen & Strøm, og kan dress-faget til fingerspissene.

Det er snart duket for årets store festsesong, og mange går til innkjøp av ny dress. Hva tenker du er det viktigste man skal tenke på når man skal finne den perfekte dressen?
– Det viktigste – mener jeg – er at man tar seg god tid, planlegger godt på forhånd, prøver seg i gjennom masse dresser, i ulike snitt, materialer, mønstre og teksturer fra forskjellige produsenter. Vær litt gæren. Kjøp en dress som gjør at du føler deg sterk, selvsikker, trygg og komfortabel – da har du kjøpt den perfekte dressen. Men det tar som regel litt tid å finne den.

Ikke alle kan skryte på seg å være 185 cm høy og veie 85 kilo. Er det mulig for alle kroppsfasonger å finne en dress som sitter?
– Nå er det heldigvis ikke noe mål i seg selv å være 185 høy og veie 85 kilo, og det er ikke alltid sånn at det gjør dresskjøpet enklere. Uavhengig av høyde eller vekt må en være innstilt på at noen justeringer må foretas, og da er det helt uvesentlig om man er høy og slank, eller liten og fyldig.

Mange produsenter har for øvrig både korte og lange modeller tilgjengelig. Det er også stadig flere som tilbyr målsøm av dresser, frakker, vester og bukser. Da tas målene dine på stedet og du kan velge mellom en rekke modeller og materialer. Da leveres dressen akkurat slik kunden ønsker det. Her må det påregnes en leveringstid på 6-8 uker, så igjen – vær tidlig ute.

Hvordan har dressmoten utviklet seg de siste årene, og hvordan ser trenden ut fremover?
– Mainstream dressmote har utvilsomt dreiet seg mot en slankere silhuett, høyere armhull, trangere bukser, kortere jakker, og smalere slag i de seneste årene.

Herremoten for 2017 peker i retning av en noe mer klassisk utforming av dressen. Mye inspirasjon fra 90-tallet. Buksene er ikke lenger like smale, jakkene blir nok en gang lengre, og skulderputene er også tilbake, dog i en mer nedtonet variant.

Det finnes dresser i mange ulike prisklasser. Hva skiller «klinten fra hveten» tenker du?
– På generelt grunnlag vil jeg si at de billigste dressene gjerne består av en adekvat blanding av ull og syntetiske fibre, sydd og limt med maskin. Dresser i et høyere prissjikt vil gjerne ha en finere ull, et organisk kanvasstykke sydd for hånd mellom ullen og innerfôret av dressjakkens bryst- og skulderparti, en såkalt halv-kanvas. Her merker man umiddelbart forskjellen, og det er verdt å legge noen tusenlapper ekstra i enhver dress – uansett formål. Når det er sagt, så er det ikke nødvendigvis sånn at en dress til 40 000 er bedre enn en til 15 000. Man betaler også mye for brandet.

Ull eller silke. Hva skal man tenke på når man velger hvilke materialer man går for?
– De aller fleste dresser er laget av merinoull. Har man planer om å bruke dressen hele året rundt vil det være en fordel å velge en ullkvalitet som er lett og allsidig, gjerne en Super 120 Merino. Ull er et fantastisk organisk materiale som er slitesterkt, elastisk, langvarig, og lett å vedlikeholde. Kjøp flanell til høst og vinter, og silke og lin til vår og sommer. Og hold deg unna kunstfiber!

Lengde på jakkeermer, buksen og jakken og hvordan skuldrene skal sitte: Det finnes noe «uskrevne» regler når det kommer til den slags. Kan du guide oss gjennom disse?
– «Boken» sier at du skal vise omtrent en halv tomme med skjorte, buksen skal treffe hele skoen, skulderputene skal stoppe der skuldrene dine stopper, og du skal bruke lange sokker, så leggene ikke synes når du sitter. Her er det mange som mener forskjellige ting, og jeg noterer med at det er mange som forfekter korte bukser med 5-6 cm oppbrett, smale skuldre, ermer såpass korte at både klokken og armbånd synes – og det er helt greit. Så lenge man føler seg vel, er alt bra, så fremt du ikke har kontraktsfestet kleskodeks.

Vår funksjon er ganske enkelt å finne det som passer for kunden.