Uforglemmelig jul i Prøysens ånd - Steen & Strøm 1797

Uforglemmelig jul i Prøysens ånd

Julen hos Steen & Strøm Departement Store er i år preget av Alf Prøysen og Snekker Andersen. Vi har snakket om juletradisjoner med Miriam Kolstad Strand fra filmen «Den vesle bygda som glømte at det var jul» og Elin Prøysen, datteren til Prøysen. 

Hos oss er juletradisjonene mange og lange. Det er de definitivt også hos Alf Prøysen. Det er lite som får oss nordmenn i så god julestemning som historiene og sangene til Alf Prøysen. Han klarte på mange måter å sette bilde på hvordan vi drømmer om at jula skal være, den ekte jula. Det er derfor vi føler dette samarbeidet passer helt perfekt.

Filmen om Snekker Andersen og Julenissen, «Den vesle bygda som glømte at det var jul», hadde nylig premiere til strålende kritikker, og i utstillingsvinduene kan du for eksempel se rekvisitter og kostymer fra den koselige familiefilmen som gir deg garantert julestemning. Hvis du allerede har sett filmen, er det garantert elementer du vil kjenne igjen.

 

Prøysen-familien på førjulstur

For Alf Prøysens datter Elin, var en tur innom Steen & Strøm med pappa Alf et fast innslag i førjulstida da hun var liten.

– Pappa tok alltid med seg broren min og meg med toget fra Nittedal til byen i førjulstiden. Da var vi på Universitetsplassen og så på juletreet og la penger i gryta til Frelsesarmeen. Og vi så på julegatene og juleutstillingene hos Steen & Strøm. Det var stort for oss små og spennende år for år, forteller Elin Prøysen.

Historien om «Den vesle bygda som glømte at det var jul» er opprinnelig fra 50-tallet, og ble først trykket i bladet Kooperatøren som Samvirkelagene ga ut. Så kom den som bildebok på svensk, illustrert av Nils Stödberg.

– Det er denne boka jeg husker fra jeg var barn, for den leste vi hjemme. Vi leste i det hele tatt mange svenske bøker, og svenskene var tidlig ute med bildebøker av pappas fortellinger. Boka ble faktisk ikke utgitt på norsk før etter pappas død, forteller Elin Prøysen.

 

Rørende, morsom og nostalgisk

I filmen møter vi den lille jenta Elise som bor i ei bygd der innbyggerne glemmer det aller meste. Og verst av alt; de har glemt hele julen! Snekker Andersen setter heldigvis Elise på sporet, og sammen med kompisen Børre bestemmer hun seg for å redde julen for hele bygda.

– Jeg syns de har tatt vare på stemningen i fortellingen, samtidig som de har tilført mye nytt. Filmen har blitt rørende, morsom og nostalgisk. Den snakker til både barn og voksne. Og så syns jeg det er fint at de tar seg tid, det er en rolig film som skaper rørende øyeblikk og fin julestemning, sier Elin Prøysen.

I filmen møter vi kjente skuespillere som Anders Baasmo, Trond Espen Seim, Christian Skolmen og Marianne Krogness, men selve hovedrollen som Elise er det Miriam Kolstad Strand (9) fra Lillehammer som har. Den sjarmerende jenta har aldri spilt i film før, men har fått mye ros for innsatsen sin. Selv deler hun æren med alle hun jobbet sammen med under innspillingen, både foran og bak kamera.

– Alle var så glade og hjelpsomme, og jeg fikk lære masse, både om meg selv og andre. Jeg visste hvem Anders var fra «Børning», og Marianne hadde jeg sett på NRK Super. Jeg ble veldig godt kjent med dem underveis, og lærte masse av dem. De er jo proffe skuespillere som hadde mange gode tips, forteller Miriam.

 

Glad for at vi ikke glemmer julen

Hun er veldig glad for at vi ikke har glemt julen.

– Uten julen hadde vinteren blitt nokså kjedelig, tror jeg. Før jul er det advent og vi gleder oss, og så er det jo moro med gavene når julen kommer, og spennende når nissen kommer. Men det er også fint i julen å samles med familie og venner og spise god mat, synes Miriam.

Også Elin Prøysen er glad vi har julen i den mørke årstiden.

– Uten jula tror jeg vinteren hadde føltes veldig lang, selv om vi er glad i den også! Jeg tror vi trenger et pusterom midt i den mørkeste tida på året. Vi går gjennom høsten, som blir mørkere og mørkere. Så kommer jula, sola snur og vi ser framover mot lysere dager. Vi får mulighet for å stoppe litt opp, være sammen og se framover, sier Elin.

 

Nabonisse

Julen hjemme hos familien Prøysen var tradisjonell og fin.

– Vi forberedte jula med å lage julepynt og gaver, og mamma forberedte maten og bakte kaker. På julekvelden hadde vi ribbe, medisterkaker og medisterpølser og riskrem til dessert. Så gikk vi rundt juletreet og delte ut pakker. Noen ganger var vi i kirken til julegudstjeneste, men det var lang vei dit, og vi hadde ikke bil, så det var litt tungvint. Da bror Ketil og jeg var ganske små, husker jeg vi hadde nisse som kom med gavene. Vi bodde i annen etasje i en tomannsbolig, og når nissen kunne ventes, stilte vi oss opp i vinduet og så ut. Og der kom han med en stor gavesekk på en kjelke! Hvem av naboene som var nisse fikk jeg aldri vite, smiler Elin.

Prøysen har også alltid vært en naturlig del av Miriams julefeiring.

– Jeg husker godt at mamma leste «Snekker Andersen og Julenissen» til meg da jeg var yngre, og vi synger alltid sanger av Alf Prøysen på skolen, særlig når det nærmer seg jul og juleavslutninger, sier den unge jenta.

 

 

Lager egne gaver

Nå når filmen har begynt på kino, blir det også tid til egne juleforberedelser, og julehandel er en koselig del av førjulstiden, også for Miriam.

– Jeg liker å se på ting og juleutstillinger, men synes det er aller mest moro å lage gaver selv som jeg kan gi bort.

Og den beste julegaven hun har fått selv?

– Det må være rattkjelken min, for den kan jeg bruke hele vinteren, smiler Miriam.

 

Juleutstillingen på Steen & Strøm åpner lørdag 16. november kl. 15.00. Velkommen!